11TE miljöteknik


Satsa på syntetisk/odlat kött


 Det finns många åtgärden man kan göra åt att förminska klimat påverkan. Ett stor källa till dessa utsläpp är inom köttindustrin. Det släpps ut mer växthus gaser i köttindustrin än i hela transportsektorn. Och med en ökad befolkning kommer också efterfrågan av kött öka. Bara dem senaste 20 åren har köttproduktionen ökat med 50 % och man har räknat ut att vid 2050 så kommer köttproduktionen att ha ökat dubbelt. En lösning till att minska utsläppen är syntetisk/odlat kött.

Utsläpp inom köttindustrin
kottproduktion.jpg Kossor och andra nötkreatur behöver mark att födas upp på samt foder. Och enligt en undersökning som Sveriges Lantbruksuniversitet har gjort så krävs det 2300 kvm åkermark för en person som har en blandkost, medan någon som har en vegetarisk kost behöver bara 1000kvm åkermark. Sen släpper kossor ut massor av metangas som man har räknat ligger runt 154 kilo på ett år. Och ett kilo metan är lika mycket stor påverkan på växthuseffekten som 21 kilo koldioxid.  Sen som du kan se på bilden till höger så finns det flera stadier till som det måste gå innan man har kött som kan serveras på fat. Spannet för utsläpp av växthusgaser från nötköttsproduktion är runt 22-40 kg CO2ekv./kg kött och genomsnitt så äter vi i Sverige 84 kg kött per person på ett år. Detta blir ju bara då en stor siffra i Sverige på utsläpp.

Odlat kött
I några år nu har det varit möjligt att framställa kött som inte kommer ursptrungligen från nötkreatur såkallat odlat kött. För man har med hjälp av stamceller kunnat framställa muskelfibrer som är odlade i laboratorium och inte på en gård. Under denna process måste man hålla koll på celldelningen av muskelprotein tills man har en kött bit. Detta sker i en bioreaktor som tillsätter serumblandningar
(Serum i detta tillfälle är en flyttande vätska som ger mat till cellerna så de kan överleva och växa.) Meningen är att man ska stimulera muskelproduktionen och ge den växande muskelvävnaden alla förutsättningar som muskler får naturligt när de växer i en biologisk kropp. Detta inkluderar syre, protein, näring och till och med motion. Men det kostar väldigt mycket att framställa. Det släpps ut såklart Co2 under den här processen men betydligt mindre.

En forskargrupp i Holland håller på att framställa en hamburgare som man har odlat fram, men man har räknat ut kan kosta runt 2,2 miljoner kronor. Men man har kommit fram till att odlat kött kan sänka Co2 utsläppet runt om i världen med 60 % inom köttindustrin. Idag kan man framställa en mindre portion köttmassa på bara ett par veckor som är snabbare än själva köttindustrin. Det finns många fler fördelar med syntetiskt kött. För om man skulle satsa mycket på fabricering av syntetiskt kött skulle med tiden kunna ersätta slakterierna, och då löser man problemmet som kreaturer orsakar samt undvika avlivningen av levande djur som idag av många anses vara oetiskt.
Man har räknat med att inom en 5-10 års period ska kött från ett laboratorium kunna vara billigare än kött från en bondgård.  

Man kan också göra så att syntetiskt kött bli nyttigare än vanligt kött, då det blir enklare att under celldelningen tillsätta nyttiga fetter som omega 3 eller något annat man vill tillsätta.

Man har inte hittills hitta några större nackdelar med detta förutom tillsättningar av antibiotika och antimögelmedel så att inte köttet ruttnar. Men det största problemet mot det här är folkets inställning, att man tycker det låter äckligt och konstigt att äta något som har framställs i ett laboratorium. Sen uppfyller inte odlat kött alla KRAV regler.

fördelarna med odlat kött sammalagt

  • Kommer med tiden bli billigare med tiden än vanligt kött
  • Minskar rejält på Co2 utsläppen
  • Man minskar använding av resuser till att framställa kött
  • Man behöver inte lika mycket mark för att framställa kött
  • Man kan tillsätta nyttiga ämnen till köttet lätt


Syntetiskt kött
Man har också kunnat framställa kött genom sojabönor eller andra råvaror. Vid University of Missouri i USA har professor Fu-Hung Hsieh lyckats utvecklat konstgjort kycklingkött framställt bara av sojabönor. I vanliga fall behöver man bara tillsätta rätt smak och färgämnen för att få det att se ut och smaka som kyckling. Men Fu-Hung Hsieh har kopierat fiberuppbyggnaden i kycklingkött så att nu kommer den inte bara smaka och se ut som kyckling kött utan också kännas som det också.

Med detta då kan man ju bara behöva använda åkermark för att plantera sojabönor eller veteprotein, svampprotein och baljväxter (andra råvaror man har lyckats framställa kött med.) Då sparar man åkermark, sparar skog och drar ner på hela  köttproduktionen. Detta leder då till att man direkt drar ner på Co2 utsläppen. Men det har inte blivit populärt än i västvärlden och täcker inte alla KRAV reglerna.

Ett bra sätt att locka länder eller företag att satsa på denna forskning kan vara som den amerikanska djurrättsorganisationen gjorde att peta in en prissumma på en miljon dollar till det företag som lyckas odla fram kyckling som kan säljas i butikerna. Men detta var utlagt 2008 till 2012 och hitlls har ingen lyckats. Så man borde sätta in ett nytt sådant pris för att igen ha något att locka med.

Så själva grejen är att man har många lösningar redan. Men man måste öppna upp sig för detta och vara villig att investera. För som många ser så börjar jordens mark och råvaror sina.  

Marcus Werlinder 11TE-IMT

 

 

 

Källor:

http://miljonytta.se/framtid/laboratorieodlat-och-miljovanligt-kott/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/odlat-kott-vaxer-langsamt_5893171.svd

http://illvet.se/teknik/uppfinningar/syntetiskt-kott-smakar-och-kanns-som-kyckling

http://www.thg.se/filer.php?id=133            

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/jordbruk/rapport_jordbruk_kottmeranklimat.pdf

http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttproduktion

http://teknikdebatt.se/debatt/odlat-kott-ar-inte-enda-losningen

http://www.dyraremat.nu/fordjupning/hur-mycket-kott-kan-vi-ata-egentligen


Webdesignskolan CMS admin »